ابزار کارگاه مبل سازی ، چه تجهیزاتی در صنعت مبل سازی و راه اندازی کارگاه مورد نیاز است ؟ ساختن مبلمان یکی از عام ترین شاخههای صنعت نجاری است. می شود گفت در هر شهرک صنعتی در نقاط مختلف درصد عمدهای از کارگاههایی که در زمینه چوب فعالیت دارند کارگاه های تولید مبل هستند.
تولید مبل از زمان تهیه ابزار کارگاه مبل سازی تا زمان فروش مبلمان در فروشگاه در طی چند مرحله مختلف انجام میگیرد؛
برش قطعات (از روی الگوهای از پیش طراحی شده انجام میشود)
اتصال اولیه (شامل چسباندن قسمتهایی با ارتفاع بیشتر، مانند تاج مبل، دستهها و …)
برش مجدد قسمتهای زائد قطعات چسبانده شده
ماشینکاری
منبتکاری و یا ابزار زنی قسمتهای مختلف
سر هم کردن و چسباندن قطعات مختلف مبلمان
بتونهکاری و رنگکاری
در مرحله پایانی روکوبی.
به طور کلی این مراحل در سه دسته ساخت مبلمان، رنگکاری و روکوبی تقسیم میشود. هر چند به عقیده برخی، منبتکاری و ابزار زنی از فرآیند ساخت و سر هم کردن قطعات مبلمان مجزا است.
تولید مبلمان مانند هر حوزه دیگری از صنعت نجاری به دستگاهها و ابزار کارگاه مبل سازی نیاز دارد. تنوع این دستگاهها بسته به اینکه کدام بخش از فرآیند تولید مبلمان انجام میشود متفاوت خواهد بود.
فرآیند مبلسازی با کشیدن طرح اولیه آغاز میشود. در طراحیهای اولیه رعایت آرگونومی ضروری بوده و میبایست به عنوان یک اولویت اساسی مد نظر قرار گیرد. ارگونومی به معنی دانش شناخت کار و رابطهی افراد با آن کار است.
ارگونومی علم کشف و فهم تراکنش میان انسان و دیگر عناصر یک سیستم، و ارائه نظریه، دادهها، اصول و روشهایی برای یک طراحی کارآمد به منظور بهینهسازی سلامت انسان و عملکرد کلی سیستم است.
به بیان سادهتر، ارگونومی دانشی است که در سطوح مختلف و صنایع متفاوت مورد استفاده قرار گرفته و در هر زمینهای ابعاد و اندازههای انسانی را به عنوان اصل نخست در نظر میگیرد.
معرفی نرم افزار :
هر چند فرآیند تولید مبلمان در اکثر کارگاههای مبل سازی در کشور ما هنوز هم به شیوه سنتی انجام میگیرد اما بهتر است به منظور ترسیمات اولیه مبلمان، با نحوه کار با نرم افزارهای ترسیمات سه بعدی آشنا شوید
با این نرم افزارها علاوه بر اینکه محصول نهایی را پیش از اتمام آن مشاهده می کنید، بسیار دقیق بوده و به کمک آن ها میتوان قبل از شروع کار از اشکالات احتمالی کار اظلاع پیدا کرد و آنها را اصلاح نمود. نرمافزار اِسکِچآپ (Sketchup) نمونهای کامل از این قبیل نرمافزارها است. علاوه بر ساده بودن محیط کار با آن، این نرمافزار از دقت بسیار بالایی نیز برخوردار است.
اما اگر که قصد دارید به شیوه سنتی فرآیند تولید مبلمان را انجام دهید، از جمله ابزار کارگاه مبل سازی ، به الگوهایی نیاز ارید که با استفاده از آنها روی الوارهای چوب خطکشی کرده و سپس برش کاری را انجام دهید. به طور معمول این الگوها را برای قسمتهای مختلف مبل مانند دستهها، پایه و یا قیدها تهیه نموده و از جنس فیبرهای ۳ یا ۴ میلی متری میسازند.
بعد از طراحی اولیه نوبت به برش کاری میرسد. کار در حوزه تولید انبوه به مراتب سادهتر خواهد بود. پس از کشیدن نقشه طرح ها در نرم افزار میتوانید فایل نقشهها را وارد دستگاه اتوماتیک برش CNC کرده و دستگاه قطعات را با کمترین ضایعات و دقت بسیار بالا برش خواهد زد.
شیوه سنتی:
اما اگر میخواهید فرآیند تولید را به روش سنتی انجام دهید، کار اندکی پیچیدهتر خواهد شد. چرا که با وارد شدن نیروی انسانی، دقت کار کاهش خواهد یافت و به جای دستگاه برش CNC به یک اره فلکه در کنار اره دیسکی و یا اره زنجیری نیاز خواهید داشت؛
اره زنجیری برای برش دادن الوارهای بلند به ارتفاع مورد نظر، اره دیسکی برای برشهای عرضی قطعات کوچکتر و همچنین اره فلکه برای برشهای منحنی در کنار سایر برشهای طولی. ضمن آنکه کار با اره فلکه به سبب آنکه دست اپراتور در معرض تماس با تیغه اره میباشد خطرناک خواهد بود.
بعد از برشکاری، برای تسطیح و یکدست نمودن سطوح قطعات از ابزار کارگاه مبل سازی به دستگاه کف رنده و گندگی نیاز خواهید داشت. البته در بعضی از کارگاههای کوچک و شخصی نیز همچنان استفاده از رندههای دستی دیده میشود. کیفیت تسطیح قطعات و یکدست بودن سطوح آنها به تیز بودن تیغههای دستگاه و همچنین قدرت آن بستگی دارد.
پس از برش و تسطیح قطعات، نوع فعالیت شما ابزار کارگاه مبل سازی را تعیین خواهد کرد. به مرور زمان ماشینهای CNC در حال گرفتن جای منبتکاری به شیوه سنتی هستند. هر چند به عقیده اکثر منبتکاران، ماشین از ظرافت کار می کاهد و روح چندانی به کار نمیدهد اما از طرفی باید دانست که ماشینهای CNC سرعت کار را تا میزان قابل توجهی افزایش دادهاند.
گیرههای رومیزی، چکشهای چوبی یا پلاستیکی –که اصطلاحا به نام چکشهای منبتکاری شناخته میشوند- در کنار مجموعهای کامل از مغارهای مختلف در اندازههای متفاوت، لوازم و ابزار مورد نیاز شما را در بخش منبتکاری به شیوه دستی تشکیل خواهند داد.
در قسمت رنگ کاری و روکوبی مهم ترین دستگاه پمپ باد مناسب با ابعاد مورد نیاز خواهد بود. پیستوله برای پاشش رنگ و میخکوب و منگنه کوب، سمباده دستی یا برقی (برای تسطیح نهایی پیش از رنگ) قلموی رنگ، قیچی، کاتراز دیگر ابزار مورد نیاز در این دو قسمت هستند.
به دلیل تخصصی بودن این دو بخش، بسیاری از کارگاههای نجاری قسمت رنگ کاری و روکوبی را خود انجام نداده و آن را به کارگاه های مخصوص رنگ کاری و روکوبی واگذار میکنند. اما کارگاه های بزرگتر که در زمینه تولید انبوه فعالیت مینمایند، تمامی قسمتها را در کارگاه خود انجام داده و عموما از دستگاههای نمیه اتوماتیک و یا تمام اتوماتیک پاشش رنگ استفاده میکنند.